WeetjesScrollen naar beneden

Weetje over koolzuur in bier, klik hier.

Nederland kreeg er de eerste 6 maanden van dit jaar 38 nieuwe bierbrouwerijen bij.
Dat is nog lang niet zoveel als in 2014 met 138, maar betekent wel dat het brouwen nog steeds erg populair is. Vooral ook in Brabant, dat na Noord-Holland de meeste brouwerijen telt.

Het totaal aantal bierbrouwerijen in Nederland komt nu uit op 422. Dat Nederland zoveel brouwerijen had is na de Eerste Wereldoorlog niet meer voorgekomen.

Het dieptepunt op de Nederlandse biermarkt lag in de jaren tachtig, toen het
verschraalde bierlandschap slechts acht brouwerijen telde.
 

Bier voor de hersenen

Bier voor de hersenen

Finse onderzoekers bestudeerden data van 125 overleden mannen tussen de 35 en 70 die toestemming hadden gegeven voor medisch onderzoek na hun dood.

Hersengegevens werden gecombineerd met informatie van nabestaanden over alcoholgebruik van de overledenen.

Uit dit onderzoek is een opmerkelijke conclusie voortgekomen, waarbij er een verband lijkt te zijn tussen bierconsumptie en bescherming tegen de ziekte van Alzheimer.

Daarbij gaat het erom dat biergebruik lijkt te beschermen tegen de neerslag van het zogenoemde amyloid-beta eiwit tussen de hersencellen, wat door veel onderzoekers wordt gezien als een veroorzaker van Alzheimer.

Bier dat viagra vervangt

Er is een bier geproduceerd dat ideaal zou zijn om het libido van de man te stimuleren door de Schotse brouwer Innis & Gunn.

Ze hebben zich hierbij gebaseerd op een onderzoek van Amerikaanse seksuologe Kat van Kirk.

Een recent onderzoek van de universiteit van Oregon State laat zien dat bier je kan helpen met afvallen én met het verlagen van je cholesterol.

Een stofje wat in hop zit zou hier verantwoordelijk voor zijn.

Teveel bier drinken is niet goed voor je gezondheid. Zoals bij alles teveel niet goed is... 

Maar het blijkt dat gematigd bier drinken dus juist heel goed is voor je gezondheid.

Beste stageplek ooit: reizend bier testen

Het lijkt een droom voor iedere student: World of Beer in het Amerikaanse Arizona zoekt stagiairs die voortdurend bier drinkt op wereldwijde reizen. Sterker, in vier maanden krijgt het proefkonijn $12.000.

De stagiar moet gedurende de zomermaandenwel op straat in wereldsteden veel 'veldwerk' doen: kijken wat de best gebrouwen bieren en maaltijden zijn.

World of Beer heeft voor studenten vanaf 21 jaar drie stageplekken beschikbaar.

Guinness is vanaf 2016, voor het eerst in de 256-jarige geschiedenis van het bier, geschikt voor veganisten.
De Ierse brouwer heeft aangekondigd te stoppen met het gebruik van vislijm bij de productie van het bier.
De vislijm,uit de gedroogde zwemblazen van vissen,wordt gebruikt om het bier helderder te maken. Van de vislijm wordt het grootste deel uit het bier gefilterd,maar er blijven toch restjes achter. Daardoor is het bier nu niet geschikt voor veganisten
Veganisten voerden al een tijd campagne tegen Guinness. Die luistert nu en gaat een alternatieve stof gebruiken. Waarschijnlijk stapt men over op op alginaat, een extract uit zeewier.

Wereldrecord bierflesjes openen
200 bierflesjes openen? Nico Lamarque uit België deed er 58 seconden over.
Dit is een nieuw wereldrecord bierflesjes openen. 29 september 2015

Bierproeven kan je evenals zwemmen kan je niet leren met een schriftelijke cursus.

Wel leer je veel tijdens een bierproeverij met een ervaren en deskundige begeleider zoals bij Bierproeven met Peter.

Een speciaalbier drinkt men als een glas wijn. Slokje voor slokje.

Het aantal microbrouwerijen is Nederland  is de afgelopen 12 jaar verviervoudigd.
In 2003 bestonden er nog 'slechts' 64 speciaalbier-brouwers en de teller staat anno 2015 op ruim 320 microbrouwerijen.

Sommige maken echter een andere telling. Die maken een splitsing tussen brouwerijen en bierfirma's of brouwerijhuurders en komen dan op 177 brouwerijen en 143 bierfirma's of brouwerijhuurders (25-6-2015)

Minder snel dronken door knuffelen
Uit onderzoek van de University of Sydney en de Universität Regensburg blijkt dat het knuffel- of liefdeshormoon oxytocine ervoor zorgt dat je minder snel dronken wordt. Oxytocine wordt door iedereen aangemaakt bij positief contact, zoals bij aankijken, aanraken, knuffelen en vrijen, vandaar ook de naam knuffelhormoon of liefdeshormoon.

Italiaanse bier ‘Tre Fontane’ erkend als trappist
De Standaard, 11 mei 2015, 13:23 (Life & Style    >    Culinair) door svg | Bron: belga;

Het bier Tre Fontane is begin mei officieel erkend als ‘Authentic Trappist Product’, zo meldt de Internationale Vereniging Trappist (IVT) maandag 11 mei. Tre Fontane, van de gelijknamige abdij in Rome, is zo het elfde officiële trappistenbier ter wereld en het eerste Italiaanse bier dat die eer te beurt valt.
De abdij van Tre Fontane produceert behalve bier ook olijfolie, honing, chocolade en likeur. Begin dit jaar dienden de monniken een aanvraag in bij het IVT voor de toekenning van het trappistenlabel aan hun bier. Na een bezoek aan de abdij en een officiële degustatie werd het zopas officieel erkend.
Eucalyptuskruid ‘zuivert en verfrist de smaak’
Tre Fontane is een bier met hoge gisting en heeft een alcoholpercentage van 8,5 procent. Het wordt gebrouwen volgens het recept van de monnikengemeenschap van Tre Fontane. Het bier heeft een ‘mild-zoete afdronk die wordt veroorzaakt door het eucalyptuskruid dat de smaak zuivert en verfrist’, aldus het IVT. ‘De bitterheid van de hop houdt deze zoetheid in evenwicht’, klinkt het.
De monniken van Tre Fontane brouwen jaarlijks maar 1.000 hectoliter van hun bier. Het is daarnaast enkel te koop in de winkel van de abdij zelf en enkele horecazaken in Rome.

In totaal zijn er nu elf officiële trappistenbieren:
- Zes Belgische (Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren)
- Twee Nederlandse (La Trappe en Zundert)
- Het Oostenrijkse Engelszell
- Spencer uit de Verenigde Staten
- Het nieuwe Italiaanse Tre Fontane

De trappistenbierclub telt wereldwijd dus elf leden, waarvan zes in België worden gebrouwen: Westvleteren, Westmalle, Rochefort, Orval, Chimay en Achel.

Ook Nederland heeft al jaren zijn eigen trappist (La Trappe uit Tilburg), Oostenrijk (Gregorius) en de Verenigde Staten (Spencer) mochten de club onlangs versterken.


De brouwerij van de abdij Maria Toevlucht in het Nerderlandse Zundert is op 30 november 2013 de 10e Trappistenbrouwerij.


De 11e is dus Tre Fontane uit Rome

arlsberg werkt aan het eerste biologisch afbreekbare bierflesje. Het flesje is van karton en wordt gemaakt van houtvezels of papierpulp

Chinese wetenschappers hebben in hop, een van de ingrediënten van bier, het bestandsdeel xanthomumol gevonden. Dit bestandsdeel activeert eiwitten, die hersencellen beschermen tegen beschadigingen waardoor ziektes als Alzheimer en Parkinson worden afgeremd. (AD 30-01-2015)

Het perfecte pilsje bevat 15,9 procent schuim en 84,1 procent bier.
Noorderlingen hebben liever iets meer bier, zuiderlingen iets meer schuim.

Een onderzoek van het Massachusetts General Hospital wijst uit dat mannen hun kans om vader te worden kunnen verdubbelen door elke dag een halve liter bier te drinken.

La Trappe Bockbier is in Gulpen bij Gulpener Bier verkozen tot het Lekkerste Bockbier van Nederland. Een consumentenjury beoordeelde tijdens  een blindproeverij het trappistenbockbier als lekkerste. (23-10-2014)

Het wereldrecord bierdragen is verbroken. De Duitser Oliver Strümpfel slaagde er gisteren in om 27 volle glazen van een liter bier naar een tafel te dragen, over een afstand van veertig meter. Alles samen weegt die partij bier 62 kilo. (10-9-2014)

Nederlanders hebben in 2013 minder bier gedronken dan een jaar eerder. Dat blijkt uit het Nationaal Bieronderzoek dat is gepubliceerd door Nederlandse Brouwers.
Het gaat om een daling van 3,6 procent naar 11,7 miljoen hectoliter. De verkoop van alcoholvrij bier is juist toegenomen. Nederlanders dronken in totaal 190.000 hectoliter. Dat betekent een stijging van 13,6 procent.

Matig alcoholgebruik (maximum 2-3 glazen per dag) kan bloeddrukverlagend werken, vooral bij wat oudere mensen. Meer drinken heeft echter een bloeddrukverhogend effect.

Als je last hebt van een verhoogde bloeddruk, dan kan je deze dikwijls aanzienlijk verminderen door het drinken van alcohol te matigen.

In het 700 jaar oude kasteel van bierbrouwer Starkenberger in Oostenrijk, kan gebadderd worden in bier. De brouwerij beschikt over het enige bierzwembad ter wereld.
De 7 verschillende zwembaden zijn gevuld met 42.000 pinten warm bier. Drinken van het zwembadwater wordt niet aangeraden. Wel kan er tijdens het zwemmen een biertje worden besteld.04 november 2013

De Nederlandse biermarkt is voor 95 procent in handen van vier grote brouwerijen: Bavaria, Heineken (Amstel, Brand, Heineken), Inbev (Dommelsch, Hertog Jan, Oranjeboom, Jupiler) en Grolsch.
Iets minder dan 5 procent is in handen van zelfstandige brouwerijen zoals Gulpener en Lindenboom.
Circa 0,8 procent van het bier in Nederland wordt gebrouwen door de ongeveer 320 kleine brouwerijen

Bierglazen kan je het best alleen voor bier gebruiken.
Wanneer bierglazen voor andere dranken, zoals vruchtensappen of melk worden gebruikt, zullen er vettige bestanddelen in het glas achterblijven. Het bier slaat daardoor dood. Wanneer een bierglas vettig is, kun je dit het best afwassen met heet water en een beetje soda; daarna spoel je het glas na met koud water.

Een glas pils van 25cl bevat 110 kcal.
Een glas halfvolle melk (25cl) bevat 120 kcal. Een bruine boterham met kaas (40+) telt 165 kcal. Een glas pils is, zoals veel wordt gedacht, qua calorien niet gelijk aan twee boterhammen. Bron: Eettabel van het Voedingscentrum.

Onze zuiderburen hebben sinds deze week, naar eigen zeggen, de beschikking over het grootste biercafé ter wereld. Op de Leuvense Grote Markt heeft The Capital zijn deuren geopend.
Dankzij het aanbod van ruim 3000 bieren uit binnen- en buitenland mag het de titel overnemen van het eveneens Belgische Délirium Café in Brussel, dat 'slechts' 2400 biertjes op de kaart heeft staan.15 oktober 2013

In Nederland één café per 1000 inwoners
In een gemiddelde Nederlandse plaats is één ‘drankgelegenheid’ per duizend inwoners, zo blijkt uit cijfers van het Kenniscentrum Horeca. Het dichtstbevolkt zijn de Waddeneilanden. Maastricht is met twintig gelegenheden per tienduizend inwoners de koploper onder de grote steden.

Waddeneilanden
Dat eiland spant de kroon met één dranklocatie per 117 inwoners (in totaal wonen er bijna 5000 mensen op het eiland). Ook Schiermonnikoog, Ameland en Texel scoren hoog, gevolgd door Zandvoort op de vijfde plaats.

Maastricht
Maastricht is de koploper onder de grote steden met twintig kroegen en cafés per 10.000 inwoners. Onderaan bungelt Diemen, waar 8333 mensen het met één kroeg moeten stellen. Dat betekent dat er drie drankgelegenheden zijn in de Noord-Hollandse plaats met 25.000 inwoners.
30 sep 2013 Bron : Misset Horeca (Café) Bron: ANP

Nederlanders drinken 72,3 liter bier per hoofd van de bevolking
In de afgelopen acht jaar hebben de Nederlandse brouwerijen de grootste productie in 2007 behaald met 27,3 miljoen hectoliter. In de volgende jaren is de bierproductie gekrompen en gedaald tot 23,6 miljoen hectoliter in 2011, waarna er in 2012 een licht herstel tot 24,3 miljoen hectoliter optrad. Gedurende een groot aantal jaren staat de Nederlandse bierconsumptie onder druk. In 1990 werd nog 90 liter bier per hoofd van de bevolking gedronken, terwijl dit is gedaald tot 71,7 liter in 2011, een gemiddelde daling van 1,1% per jaar. In 2012 heeft er zich een licht herstel voltrokken tot 72,3 liter per hoofd van de bevolking.

bron: ABN Amro, Sectormonitor Food: Alcoholvrij en speciaalbieren, 29/07/13

Grootste biercafé ter wereld
De Leuvense bierliefhebbers zijn weer een café rijker. Want eind volgende maand (sept 2013) opent op de Grote Markt 'The Capital'. Met maar liefst 3000 bieren moet dat de nieuwe trekpleister voor toeristen worden. En meteen ook het grootste biercafé ter wereld.

bierproeven kat

Kathedraal van 33.000 kratten bier
In Brussel is een gigantisch gebouw neergezet van plastic bierkratten alsof het levensgrote Legoblokjes zijn. Het effect van de gele Jupiler kratten is hemels, met de gouden gloed doet het gebouw niet onder voor een kathedraal.

De Jupiler kathedraal is gebouwd uit 33.000 bierkratjes, of zoals ze in België zeggen: bakken bier. De kerk doet dienst als filmzaal en tentoonstellingsruimte bij het Atomium in Brussel, zelf een tentoonstellingsgebouw gemaakt voor de Wereld Expo in 1958 en inmiddels symbool voor de stad.

Bierproeven_met_Peter_kathedraal

16 juli 2013:  De Canadese brouwer Village Brewery heeft komkommerbier op de markt gebracht.

Trappistenbier, of kortweg Trappist, is bier dat door trappisten, monniken van de orde der cisterciënzers, wordt gebrouwen. Het is dus geen biersoort, zoals vaak wordt gedacht, maar een omschrijving van de herkomst ervan. De naam "Trappist" is afgeleid van La Trappe, één van de stichtende abdijen van de trappistenorde in Frankrijk.

China was in 2012 de grootste bierproducent ter wereld met een productie van ruim 490 miljoen hectoliter. De top vijf bestaat verder uit de Verenigde Staten, Brazilië, Rusland en Duitsland.
In Nederland steeg de productie van 23,6 miljoen hectoliter in 2011 tot 24,3 miljoen hectoliter vorig jaar, goed voor de veertiende plaats. Naast de top vijf produceren ook Mexico, Japan, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Spanje, Oekraïne, Vietnam en Zuid-Afrika meer bier dan Nederland. De Nederlandse productie wordt bijna geëvenaard door Nigeria (24 miljoen) en is net wat hoger dan in Thailand (23,7 miljoen) en Colombia (22,6 miljoen).

Sommige mensen bang zijn voor een leeg glas bier.
Deze angst wordt ook wel cenosillicafobie genoemd.
Uitleg van cenosillicafobie:
Cenos komt uit het Grieks, oorspronkelijk Kenos, hetgeen leeg betekent.
Sillica zou eigenlijk als Silica geschreven moeten worden, met één l dus. Dit komt van het Latijnse woord silicium, ´n chemisch element, maar ook met de betekenis van ´harde steen´. De silicium korrels, oftewel zand, vormen de voornaamste ingrediënten voor het maken van glas.
Phobia komt van het Griekse Phobos, dat angst betekent.

Vlinders kunnen ook proeven maar de zintuiglijke organen waar smaak mee wordt waargenomen zijn niet gelegen aan de kop maar aan de onderste geledingen van de poten; de tarsen. De haar-achtige structuren worden wel sensillen genoemd en dienen om de geur van de plant waarop een vlinder zit te herkennen. De vlinder wordt aangetrokken door aangename geuren en afgestoten door geuren van voor de vlinder smerige planten.

Een volwassen Brit heeft per jaar gemiddeld 24 dagen (576 uur) last van een kater (ernstige hoofdpijn en misselijkheid).

Bierrestaurant De Heeren van Liedekercke vraagt 125 euro voor een fles geuze die het van Cantillon kocht voor 5 euro.
Bron : © brusselnieuws.be http://www.brusselnieuws.be/artikel/cantillon-verontwaardigd-over-woekerprijzen-bierrestaurant

Wat zal een mooie Geuze van brouwerij Boon daar dan wel niet moeten kosten?

Armageddon: 65%. Dit Schots bier bevat niet enkel het hoogste alcoholpercentage ter wereld (25-10-2012), Armageddon is ook het duurste bier dat je op aarde kopen kan (ongeveer 100 euro per fles van 33 cl).

Het beste biertje (??)
Wetenschappers van het Britse onderzoeksbureau Mindlab hebben een formule opgesteld voor het beste biertje. Dat meldden diverse Britse media gisteren. Daarin wordt rekening gehouden met de temperatuur, het aantal dagen voor je weer moet werken, het aantal mensen met wie je drinkt, je gemoedstoestand, het volume van de achtergrondmuziek en het soort snacks dat je erbij hebt. De formule is opgesteld in opdracht van een bierbrouwer. De onderzoekers vroegen duizend respondenten naar hun favoriete omstandigheden om een biertje te drinken.

Mens sana non potest vivere in corpore sicco
Een gezonde ziel kan niet leven in een droog lichaam

Voor iedere liter pils moet nu bijvoorbeeld ongeveer € 0,25 aan accijnzen worden betaald. Tel daar nog eens de omzetbelasting van 19% bij op en je komt uit op een percentage tussen 30% en 40% dat de consument nu moet betalen aan de overheid voor ieder flesje bier dat hij of zij koopt in de supermarkt.

Bij het Babochki Anticafé in Moskou betalen gasten niets voor hun drankjes en eventuele snacks. Ze betalen echter wel 1,5 roebel (0,04 euro) per minuut die er ze doorbrengen.

8e Trappistenbrouwerij !!
In de abdij van Stift Engeszell in Oostenrijk is begin februari 2012 een nieuwe brouwerij ingewijd door Abt Marianus.

9e Trappistenbrouwerij ??
De Trappisten abdij in het Nederlandse Zundert heeft ook plannen om in de tweede helft van 2013 een nieuw Trappistenbier op de markt te brengen.

In Duitsland worden meer dan 5.000 verschillende bieren begrouwen door ongeveer 1.270 verschillende brouwerijen.

Laat je niet verrassen door alcohol! Elke drank heeft een eigen glas. We noemen dat het standaardglas. Elk standaardglas bevat nagenoeg evenveel alcohol. Of het nu sterk of licht alcoholische drank is. Het maakt dus niet uit welk type drank je drinkt, wel het aantal standaardglazen dat je drinkt!

In het Verenigd Koninkrijk is wettelijk vastgelegd hoe groot de glazen bier in de cafés mogen zijn. Een (Engelse) pint bestaat uit exact 568 milliliter.
De Verenigde Staten heeft een andere maat voor de vloeistof pint, n.l. 473 milliliter.

Gemiddeld zorgt één consumptie bij een man van 75 kg voor een alcoholgehalte van ongeveer 0,2 promille. Naargelang van de omstandigheden kan dat echter meer zijn. Een vrouw heeft sneller een hoger bloedalcoholgehalte, omdat zij doorgaans lichter van gewicht is, maar ook omdat zij een kleinere hoeveelheid dehydrogenase, een enzyme dat de alcohol afbreekt, heeft.

De gezegdes “wijn na bier geeft plezier” en “bier op wijn geeft venijn” stammen van vroeger. Bier was de drank voor het gewone volk omdat het goedkoper was dan
wijn. Kon je je op een gegeven moment wijn veroorloven, dan was dat een prettig gevoel. Was het zo dat je niet meer in goeden doen was en je moest overstappen naar bier, dan was dat maar moeilijk te verkroppen.

Dat de ogen belangrijk zijn bij het proeven kan je zelf ervaren, doe maar eens in niet doorzichtige glazen een aantal biertypen. Het zal voor de proever zeer lastig zijn om de juiste conclusie te trekken.

Bier is een vreemd goedje.
Wanneer je het bewaart heb je er niets aan en als je het opdrinkt ben je het kwijt. 

Een Zythloog, is de persoon die het juiste bier weet te combineren met gerechten, hapjes en maaltijden.

Horeca-ondernemers betalen gemiddeld 2,10 euro voor een liter bier. Dat is twee keer zoveel als de gemiddelde bierprijs per liter in de supermarkt

Het biertype Stout zorgt voor 50% van de Ierse bieromzet. Het grootste gedeelte hiervan neemt Guinness voor zijn rekening.

In België is een halal Kriek zonder alcohol verkrijgbaar. Brouwerij Caulier uit de provincie Henegouwen heeft de kriek speciaal ontwikkeld voor moslims.

Restaurant De Bistronoom in het Belgische Oostende is verkozen tot beste bierrestaurant ter wereld. (sept. 2011)
Dat naar maatstaven van de internationale biervergelijkingswebsite RateBeer.com

Je lever heeft ongeveer 1 uur nodig om 1 alcoholconsumptie af te breken.

IMatig drinken schaadt de lever niet
Alcohol is een giftige stof die door de lever afgebroken wordt.
Door overmatig alcoholgebruik raakt de afbraakfunctie van de lever verstoord. Drinkt u echter verantwoord en dan zal uw lever inderdaad geen moeite hebben de hoeveelheid alcohol die u drinkt goed te verwerken. Ook blijft uw lever in dan staat andere afvalstoffen te verwerken. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot leververvetting en kan uiteindelijk de ongeneeslijke (en soms dodelijke) ziekte levercirrose tot gevolg hebben.

Matige alcoholconsumptie (≤ 2 glazen per dag voor mannen en ≤ 1 glas per dag voor vrouwen) verlaagt het risico op verschillende vormen van dementie met 23% ten opzichte van niet drinkers. Dit blijkt uit een Amerikaanse overzichtsstudie waarin 143 studies zijn meegenomen.

Gebotteld water is slecht voor het milieu, komt vaak uit precies dezelfde bron als kraanwater en is bovendien 350 tot 1000 keer duurder.

De wanddikte van een blikje was in 2005 nog 0,103 mm. Door nieuwe verwerkingstechnieken is de dikte teruggebracht tot 0,097 mm. Dit lijkt een geringe winst, maar als een fabriek miljoenen blikjes maakt praten we over een enorme berg grondstoffen

In de 80 jarige oorlog werdt er in veel steden geen bier gebrouwen omdat men het graan nodig had om brood van te bakken.

Nederlandse bierdrinkers lijken er onbewust alles aan te doen om hun pilsje thuis om zeep te helpen. Twee derde weet namelijk niet dat een schuimkraag doodslaat in een bierglas dat in de vaatwasser is gewassen.

In Nederland heeft één op de drie consumenten thuis maar vijf of zes bierglazen.

In 2009 dronk de Nederlander 72,8 liter bier per hoofd van de bevolking, meer dan 7% minder dan in het jaar daarvoor.
In 2010 dronk de Nederlander 72 liter bier per hoofd van de bevolking, 1% minder dan in 2009.

Het segment alcoholvrij en alcoholarm bier steeg in 2010 met 18 procent ten opzichte van 2009.

Met een export van ruim 15 miljoen hectoliter is Nederland de grootste bierexporteur ter wereld.

In 2009 was 38% van de kratten bier welke langs de kassa van de supermarkt gingen in de aanbieding. Een nieuw record!

Helaas, maar op dit moment is 0,7 procent van de wereldbevolking dronken.

Een meerval heeft ruim 27000 smaakpapillen. ( Wat zal er te proeven zijn op een rivierbodem?)

Vlinders proeven met hun poten. ( Da's bijna net zo erg als die meervallen.)

Een flesje bier van dertig centiliter is Begin november 2010 verkocht voor achthonderd dollar (568 euro) op een veiling in het Australische Fremantle. Daarmee is het het duurste bier ter wereld. In het zogeheten Antarctic Nail Ale zit onder andere ijs uit Antarctica.

Bij café buitenlust in Oirschot kunnen vanaf 3 oktober 2010 maar liefst 1.500 verschillende speciaalbieren op fles worden gedronken

TNO in Zeist doet inmiddels al dertig jaar lang alcoholonderzoek. Belangrijkste uitkomsten: het drinken van een tot twee glazen alcoholhoudende drank per dag verlaagt het risico op hart- en vaatziekten met ongeveer 25% en kan de kans op ouderdomsdiabetes met zo’n 30% verkleinen.

Het eerste blikje werd uitgedokterd in de jaren '30 in de VS door de Duitser Gottfried Krueger, die op zijn zestiende naar de States was verhuisd. In 1935 het eerste bierblikje op de markt. Datzelfde jaar werden er maar liefst 200 miljoen verkocht.

Bier is uitstekend geschikt bij het bereiden van gerechten. Raadzaam is om hetzelfde bier te drinken als dat gebruikt in het recept.

Het Reinheitsgebot  is een Duitse regeling die zijn oorsprong vindt in het hertogdom Beieren in 1516. Het is de oudste warenwet ter wereld.

Volgens het Reinheitsgebot  mocht bier alleen gemout graan, water en hop bevatten. Het oorspronkelijke Reinheitsgebot bevatte geen gist als ingrediënt  omdat dit micro-organisme toen nog niet ontdekt was.

Brand te Wijlre is de oudste brouwerij van bier van Nederland.
Sinds 1340 wordt in Wijlre bier gebrouwen. De naam Brand is echter pas sinds 1871 verbonden aan deze brouwerij

De oudste brouwerij van België ligt in Vlaanderen. Brouwerij Roman bestaat sinds 1545 en is steeds binnen dezelfde familie gebleven!

Voor WO I waren er in België 3187 brouwplaatsen met elk 3 biersoorten. Nu zijn dit er nog 124. Voor WO I waren er 262 000 cafés in België (dit was één per drie families).
Nu nog een 50 000.

De drankconsumptie in een café stijgt met het tempo van de muziek die er gedraaid wordt. Het maximum ligt waarschijnlijk bij 120 'beats per minute'. Daarboven neemt de omzet niet meer verder toe.

In 1367 wordt het eerste Nederlandse brouwersgilde opgericht in Dortrecht

Alcohol stinkt als je moeder ontsnappingsdrinker is. Of kinderen alcohol lekker vinden ruiken of niet, ligt aan het drinkgedrag van hun moeder. Aldus onderzoek van het Monell Chemical Senses Center in Philadelphia naar kinderen en geuren. Wanneer moeder drinkt om zich beter te voelen, te ontspannen en om zorgen te vergeten, vinden haar kinderen alcohol stinken. Ze vinden het zelfs zo erg onplezierig ruiken dat ze de geur van een stofje dat lijkt op rotte-eieren-gas (pyridine) verkiezen boven de geur van bier.

Om katers te voorkomen, is bier vaak een betere keus dan wijn. Rode wijn bevat namelijk tannine, dat hoofdpijn kan veroorzaken. Van bier is overigens aangetoond dat het ook een aantal gunstige invloeden heeft op je gezondheid. Het zou goed helpen tegen Alzheimer en osteoporose.

Bier beschadigt brein minder dan wijn. Vooral het drinken van wijn verkleint de hippocampus; het hersendeel dat betrokken is bij geheugen en ruimtelijke oriëntatie. Bij bier zijn deze effecten minder sterk denkt het team psychiaters van de Göttingen Universiteit in Duistland.

iHet beste middel tegen dronkenschap is in nuchtere toestand kijken naar dronken mensen.

in 1871 heeft Carl Paul Godfried von Linde de koelmachine grconstrueerd volgens een principe dat we vandaag nog in onze huishoudelijke koelkasten gebruiken.

Ook in 1871 werd de Amstel brouwerij opgericht. De Heineken brouwerij in 1873.

De Nederlander dronk in 2007 gemiddeld 77,2 liter per hoofd van de bevolking
Vijftig jaar geleden sloeg de gemiddelde Belg per jaar nog 118 liter bier achterover, in 2008 is dit gedaald tot 82,6 liter per persoon

Tsjechie heeft de grootste drinkers van de wereld met een jaarlijkse consumtie van 160 liter per inwoner.
Op de 2e plaats komt Oostenrijk met 109,3 liter.

In België zijn ongeveer 263 brouwerijen die samen meer dan elfhonderd verschillende biertjes brouwen.

Zymase is een verzamelnaam van diverse enzymen, die glucose omzetten in alcohol.  Gistcellen, die deze enzymen bevatten, zetten hiermee de glucose in het wort om in alcohol en koolzuur. 
De Duitser Eduard Buchner ontdekte het enzym in 1897.

1860 Eerste info dat er in Nederland bokbier wordt gebrouwen
45% Van de bierviltjes liggen aan het eind van de avond omgedraaid.
Hopscheuten zijn een culinaire delicatesse. Vroeger voedsel van het gewone volk, vandaag de duurste groente ter wereld, uitsluitend in de betere restaurants te proeven tussen Kerstmis en Pasen.
Bier bestaat voor meer dan 90% uit water. Bier kan dus een bijdrage leveren in de totale dagelijkse behoefte aan water, die 1,5 tot 2 l bedraagt.
De vorm van de glazen voor alcohol is zo gevormd dat er gemiddeld 10 gram alcohol in zit.
Het woord alcohol is afgeleid van het Arabische Alkuhl, dat extract betekent.
De duif, heeft slechts 37 smaakpapillen.
De menselijke tong bevat ruim 10.000 smaakpapillen.
De nomadische mens begon 12.500 jaar geleden een vaste verblijfplaats te kiezen nadat was ontdekt dat van gerst bier gebrouwen kan worden
Als het eerste biertje je nooit smaakt, dan kan je het beter weggeven.

Als men een bier goed wil proeven is het raadzaam om niet te roken en geen aftershave of parfum op te hebben.              

Diverse trappistenbieren hebben een houdbaarheidsdatum van wel 5 jaar. Maar bier is niet om te bewaren maar om van te genieten.
Volgens de brouwer, is het bier het lekkerst op het moment dat het de brouwerij verlaat.
Gebruik tijdens het proeven van bier het liefst een glas met een steel. Je hand is dan zo ver mogelijk van je neus zodat de lichaamsgeur van je hand de geur van het bier zo min mogelijk beïnvloedt. 
Bier is om te drinken, niet om te bewaren.
Flessen met een kurk kunt u het best liggend bewaren. Dit om uitdroging van de kurk te voorkomen.
Bier is niet de enige oorzaak voor bierbuikjes.  Volgens onderzoek zijn de grootste oorzaken fijne vleeswaren, gefrituurde en andere vette producten.
Mooie bieren zijn om naar te kijken, lekkere bieren om van te drinken
Pilsener is het meest gedronken type bier ter wereld.
Voor het brouwen van 1 liter bier, is in de brouwerij tussen de 7 en de 9 liter water nodig.
Duitsland heeft met ruim 1300, nog steeds het grootste aantal brouwerijen.
België heeft nog maar rond de 263 brouwerijen.
Nederland heeft rond de 320 brouwerijen waarvan het merendeel kleinschalig is.
Pils werd voor het eerst gebrouwen in de Tsjechische stad Plzen, door Joseph Groll in 1842.
Een hopplant kan 15 tot 25 jaar in productie zijn.
In 1879 werd een van de voor ons meest belangrijke apparaten uitgevonden door de Duitser Carl von Linde: de ijsmachine. Vanaf dat jaar kon elke brouwer zijn bier het gehele jaar door koel houden.
Enkel, dubbel en tripel. Deze termen hebben niets te maken met het aantal vergistingen. Het refereert aan de hoeveelheid grondstoffen. Hoe meer grondstoffen per liter water, hoe meer smaakstoffen, des te meer smaak. Dit wil niet zeggen dat in een dubbel twee keer zoveel grondstoffen gebruikt worden, maar wel meer dan in een enkel.
Het verschil tussen smaak (door de mond waargenomen) en aroma (door de reukzin waargenomen) is zeer gemakkelijk te demonstreren. Knijp tijdens het proeven de neus eens dicht. Hetgeen men dan nog proeft, is de smaak waargenomen door de tong.
De tapkraan even laten lopen voordat u met tappen begint, is onnodig en veroorzaakt bierverlies.
Bier is een complexe drank, laten we daar niet moeilijk over doen.
Er wordt wereldwijd meer dan 110 miljard liter bier per jaar gedronken. Zet die eens achter elkaar !
Wit en Weizenbier. Beide bieren zijn tarwebieren. Duidt het Belgische “wit” echter op de kleur, het Duitse “Weizen” betekent tarwe. De naam witbier zou komen door een slechte vertaling van "wheat-beer".
De (optimale) drinktemperatuur is per bier(soort) weer anders. Afhankelijk van de soort vergisting en van het alcoholgehalte heeft elk bier zo zijn eigen optimale drinktemperatuur. Een bier wordt doorgaans op dezelfde temperatuur gedronken als het vergist is. Dus een laaggegist bier wordt gedronken bij ca 6-10ºC en een hooggegist bier bij 12-16ºC. Een bier met veel aroma en/of een hoog alcoholgehalte wordt doorgaans ook op een hogere temperatuur (12-17ºC) gedronken. Het aroma komt dan nog beter tot zijn recht. In de meeste gevallen kan men de geadviseerde drinktemperatuur hanteren, zoals op het etiket staat aangegeven.
De smaak die men waarneemt via de tong wordt veroorzaakt door de niet vluchtige bestanddelen van bier. Vluchtige stoffen worden in de neus gedetecteerd door het reukepitheel, in het bovenste gedeelte van de neusholte direct onder de hersenen.
Per 100 liter bier wordt vaak 100 à 300 gram hop gebruikt, naargelang het soort bier. De laatste jaren zijn er bieren gekomen die met veel meer hop zijn gebrouwen.
De kroonkurk dankt haar naam aan de Amerikaanse uitvinder, William Painter, die vond dat het stukje metaal met 21 rimpels op de kroon van koninginnen en koningen leek. En het waren echt 21 tandjes. Proeven met 20 en 22 inkepingen liepen op niets uit. Painter, van Ierse afkomst, kreeg op 2 februari 1891 octrooinummer 468.258 voor de 151ste gedeponeerde flesafsluiter, de crown cork. Hij werd er steenrijk mee.
Volgens een onderzoek van het vrouwenmagazine "addiction" kan zelfs de gedachte aan alcohol het libido van de man stimuleren.
Drie weken lang regelmatig bier drinken zorgt ervoor dat vitamine B6-waarde met 30% stijgt.
En wijn na bier is plezier, aldus het gezegde in Nederland. In het Engels net omgekeerd: “Beer after wine and you'll feel fine, wine after beer and you'll feel queer.” De Duitsers zien het dan weer zoals wij: “Wein auf Bier das rat ich dir, Bier auf Wein das lasse sein.”
Last van slakken? Vangen van slakken:ofwel kun je ze ’s avonds met de hand gaan verzamelen, ofwel zet je een geleipotje met bier in de grond zodat de rand gelijk is met de oppervlakte. De slakken zullen verdrinken in het bier.
In ieder Duits café vind je aan de muur een uittreksel van het Jugendschutzgesetz, waarin onder andere staat vermeld op welke leeftijd je bier, wijn of sterke drank kunt krijgen.
Nederlanders gaven in 2007 in de horeca ongeveer € 13 miljard uit, ongeveer net zoveel als zij besteedden aan kleding en schoenen.
Met verantwoord bier drinken is niets mis..
Het snelheidsrecord 1 liter bier drinken op 22 juni 1977 in “The Gingerbreadman" werd gewonnen door Steve Petrosino, 1, 3 seconden.
Het snelheidsrecord 2 liter bier drinken heeft nog steeds Peter Dowdeswell (Ears Barton, UK) 6 seconden, 7 februari 1975.
Sinds kort kun je in New York een glas bier van 3 liter (!) bestellen. In de zes zaken van Heartland Brewery moet je dan vragen om de Beer Goddess.
Pilsglazen in Nederland hebben vaak verschillende vormen en namen. Een jonker is een recht hoog bierglas met een inhoud voor 30 cl bier.  Een fluitje is een recht hoog smal bierglas met een inhoud van 18 tot 20 cl. Een Amsterdammer is een cafébenaming voor een bierglas met een schuine rechte zijwand.  Een stapel of stapelglas is een bierglas dat al jarenlang in cafés gebruikt wordt. Het is een  glas dat makkelijk 'stapelbaar' en is gemakkelijk van de 'stapel' af te halen.
Voeg je tijdens de bereiding bier aan een vleesgerecht toe, verwarm het dan eerst even voor. Van een koud bier 'schrikt' het vlees waardoor het taai wordt.
De hopplant is rechtsdraaiend (zoals de zon en de wijzers van een uurwerk)
Limburg heeft van alle provincies de hoogste café-dichtheid: per 901 inwoners is er een café. Flevoland zijn er per café 4545 inwoners. Begin 20ste eeuw was er in Limburg overigens één café per 58 inwoners.
De smaakpapillen van kinderen zijn gevoeliger dan die van volwassenen.
Het sterkste lage-gistingsbier is Samichlaus Dark (Brauerei Hurlimann, Zurich Zwitserland) met 14.93% vol.alc.
De Sumeriërs, een volk dat ongeveer 5000 jaar geleden leefde brouwde waarschijnlijk het eerste bier.
Eikenhouten meubelen kan men het best oppoetsen met warm bier en ze worden weer zo goed als nieuw.
De Oktoberfeste in Beieren worden voornamelijk in september gehouden. Ze eindigen op de eerste zondag van oktober. Het heet Oktoberfest of meervoud Feste, niet Oktoberfesten. Duits meervoud van Fest is Feste.
In Café De Dulle Griet in Gent is het gebruikelijk om, als men een glas Kwak bestelt, een van zijn schoenen in te leveren als onderpand. De schoen wordt dan in een mand gelegd die omhoog gehesen wordt met behulp van een touw dat bediend wordt vanachter de toog.
Bier is goed voor de gezondheid is, mits matig gebruikt. Het beschermt tegen hart- en vaatziekten, diabetes type II (ouderdoms suikerziekte) en osteoporose. Matig bierverbruik kan ook helpen tegen stress.
Bij een bierpannenkoek is aan het beslag bier toegevoegd ipv melk of water. Bijna elk bier is te gebruiken maar met een bokbier is de pannenkoek erg  lekker. Tip: Drink er dan ook een bokbier bij.
Hop, wordt onder meer gebruikt voor de bereiding van bier, is een plant uit de hennepfamilie (Cannabaceae).
Bier bevat heel wat vitamines en mineralen die bijdragen aan een gezonde en evenwichtige voeding. Het silicium in bier draagt bij tot een gezondere beenstructuur. Tenslotte bevat bier minder calorieën dan veel andere dranken, en kan het zelfs bijdragen tot een calorie-arm dieet en een gezonde levensstijl. Op voorwaarde dat het met mate gedronken wordt. (Silicium zal uit de mout en iets uit het brouwwater komen. Het gaat natuurlijk wel om erg kleine hoeveelheden.)
De langste permanente toog bevindt zich in “Beer Barrel Saloon” (Ohio, VS) en is 123, 7 meter lang. Het Guinness Boek vermeld echter dat tijdens bierfestivals langere togen worden opgetrokken. 
Aantal café's per 10.000 inwoners in Terschelling is 34,0 daarna volgt Valkenburg met 27, 5
Het donkerste bier is waarschijnlijk Farson’s Lacto Milk Stout (Malta) dat op de internationale kleurschaal 450 EBC bereikt. Ter vergelijking; Guinness heeft een kleur die 130 EBC bedraagt. De kleur van mout en bier worden uitgedrukt in EBC-kleureenheden door vergelijking met standaard EBC-kleurschijven. 1 EBC overeenkomt met 1 ml jodium per 100 ml water.
Café de Biet in Zierikzee geeft bezoekers die te veel hebben gedronken om te kunnen autorijden in ruil voor de autosleutels een leenfiets om naar huis te rijden.
Er zijn meer mensen “verdronken in het glas” dan in de zee.
De Tsjechen zijn de grootste bierdrinkers ter wereld. In 2006 nam iedere Tsjech gemiddeld 160 liter tot zich. De Ieren zijn tweede met 128 liter, gevolgd door de Duitsers met 110 liter.
De hop wordt voor 99, 5 % gebruikt bij het brouwen van bier en ± 0, 5 % in de farmaceutische industrie.
Het kleinste café is de pub Dove Inn in de wijk Chiswick in Londen, Groot-Brittannië, met de maten 1, 27 m bij 2, 38 m.
De toog heeft meestal een hoogte van ca 1, 5 meter.
De grootste bierpul ter wereld heeft een hoogte van bijna twee meter en er kan zo'n 32 liter bier in. De bierpul werd ontworpen in 1820 en staat bij een Zuid-Duitse brouwerij.
De grootste bierfles ter wereld is een fles van 2, 84 m groot en 2, 17 m in omtrek en was gevuld met 625, 5 liter Kingfisher bier in de “Sheperd Neame Brewery” op 27 januari 1993.
De grootste bierfles van Nederland heeft een inhoud van “slechts” 35, 5 liter. Deze fles bevat Christoffel Bier en is een exacte kopie van het 33cl-flesje Deze bijzondere fles werd op 4 oktober 1989 in café de Beyerd te Breda aangeboden aan de brouwer Leo Brand.
In de drie Noordelijke provincies en in het zuiden gaan relatief veel laagopgeleiden naar het café; in de Randstad zijn dat juist vooral hoogopgeleiden.
Het eerste bierblik verkocht Krueger Beer (Newark NJ) voor het eerst bier in blik in Richmond, Virginia, in 1935 verkocht.
Ruim een op de drie Nederlanders zit minstens een keer per week in een café, strandtent of andere drankserverende uitspanning.
Het noordelijkste café ter wereld bevindt zich in Longyearbyen op de eilandengroep Spitsbergen, op 78°13′ noorderbreedte.

Café's met de meeste taps zijn Arendsnest & BeerTemple (30) in Amsterdam

Een liter bier  levert gemiddeld slechts 450 calorieën op en een liter whisky gemiddeld 2.500 calorieën.
Een  van de meest gevreesde vijanden van de hopplant is zeker de wind. Te sterke wind kan hopstengels doen afbreken.
Het schuim van pils is bijna wit, terwijl het bier zelf geel is. Zelfs het schuim van Guinness bier en cola is licht. Om kleur te krijgen, moet een materiaal een zekere dikte hebben. Kleurstoffen in het binnenste van het materiaal weerkaatsen dan een deel van het licht. Als er veel geel licht wordt weerkaatst, zien we dat het bier geel is. Schuim is daarvoor te dun. Schuim bestaat grotendeels uit lucht, omgeven door een uiterst dunne vloeistoffilm. Voordat het licht een kleurstofmolecuul heeft kunnen tegengekomen, is het alweer door de vloeistof heen. Elke kleur licht wordt daarom in schuim even goed doorgelaten en teruggekaatst. Schuim ziet er daarom bijna wit uit.
Een mooi bierkraagje krijgt men door regelmatig het glas te spoelen met sodawater en daarna schoon te spoelen met gewoon koud water.
De meest bekende reclame is nog steeds van Grolsch: 'Vakmanschap is Meesterschap'.
De eerste tripel van Westmalle in 1934 werd afgevuld op 25cl-flesjes; de paters meenden dat een kleinere fles aangewezen was omdat het alcoholgehalte van het bier hoger was. In tegenstelling tot de dubbel in 33cl-fles (25 flessen in een houten bak) werd de tripel per 36 in een houten bak gecommercialiseerd.
Mannen hebben minder snel last van een kater dan vrouwen.
Wetenschappelijk is aangetoond dat bier drinken niet leidt tot de zgn. bierbuik.
De BeerTender is ontwikkeld door Heineken en ... Philips. Zij kregen helaas ruzie en Heineken is er toen uitgestapt, voordat het apparaat op de markt kwam. Krups zag er wel heil in en heeft het stokje van Philips overgenomen.
Voor het bier in een Beertendervaatje moet je ongeveer twee keer zoveel betalen als voor het bier uit een kratje.
Sommelier of wijnkelner is de functie in een restaurant van iemand die zich gespecialiseerd heeft in wijn en wijn-spijscombinaties. waarom is er geen woord voor een "biersommelier"?
Het gebruik van koolzuurhoudend water, karnemelk of bier in plaats van gewoon water of melk maakt het beslag voor oliebollen luchtiger.
Ook in de middeleeuwen werd bier getest op kwaliteit. De tester goot het uit op een bank en ging er een half uur op zitten. Als zijn broek niet aan de bank plakte was het goed bier. In slecht bier zat veel suiker en daardoor bleef zijn broek aan de bank plakken.
De mannelijke hopplanten zijn in België uit den boze omdat bevruchte hopbellen (dit zijn hopbellen met zaadjes erin) van mindere kwaliteit zijn (In Groot-Brittannië worden dergelijke bevruchte hopbellen gebruikt in een speciaal soort bieren).
Schuimringen die na het drinken in het glas achterblijven zijn het bewijs van een "bierschoon" glas.
In je lever wordt de alcohol afgebroken. Hij doet er 1 à 1.5 uur over om 1 glas alcohol af te breken. 2 glazen duren dus 2 à 3 uur en voor 10 glazen alcohol heb je 15 uur nodig om deze af te breken… Het tempo van het afbreken van alcohol kan niet versneld worden. Iets eten, koffie drinken, eens goed bewegen, in de frisse lucht gaan staan,… jammer, maar dit zal niet helpen het alcoholgehalte sneller naar beneden te krijgen. Wachten en je verantwoordelijkheid nemen (bijv. door voldoende lang te wachten om terug met de auto of met de fiets te rijden), is het enige wat je kan doen.
De etymologie van bier is onzeker. Twee woorden worden er mee in verband gebracht: bibere en cervisia. Bibere is Latijn en betekent drinken. De uitleg lijkt simpel, maar is totnogtoe de enige waarschijnlijke. Cervisia lijkt sterk op cerveza, het Spaanse woord voor bier. Cerivisia zou zijn afgeleid van Ceres, de Romeinse godin voor de landbouw. Bier wordt in dit geval als een landbouwproduct beschouwd.
De nasmaak is niets anders dan de smaak die men nog proeft nadat het bier gedronken is. Men ervaart de nasmaak in twee fasen: de eerste fase is een uitvloeien (of uitbollen) van de belangrijkste aroma's, smaken en mondgevoelens die eerder zijn waargenomen, de tweede fase begint een tot twee seconden later. De bierresten hebben dan de temperatuur van de mondholte bereikt en er kan zich soms een verbazingwekkend bijkomend aroma ontwikkelen. Sommige bieren hebben een nasmaak van meer dan een kwartier.
Wil men naast elkaar een aantal op elkaar gelijkende bieren proeven, dan is een smaakruimer onontbeerlijk. De bieren hebben anders de neiging allemaal hetzelfde te smaken. Een prima smaakruimer is het Melba toastje of een stukje stokbrood.
Wie veel alcohol drinkt, zou eigenlijk ook veel vis moeten eten. Alcoholconsumptie beïnvloedt nl. de voedselinname van essentiële vetzuren. Bij bovenmatige drinkers daalt de concentratie van de meervoudig onverzadigde vetzuren zoals omega-3 vetzuren, nuttige vetstoffen die aanwezig zijn in vis. Tot dit besluit kwamen Amerikaanse onderzoekers die gegevens omtrent drinken en dieet analyseerden van meer dan 4000 mannen en vrouwen. 
Welke bijzondere weetjes op biergebied heb je hier gemist?   Geef ze dan even door via de Contact-pagina
AansprakelijkheidL: Bierproeven met Peter is niet aansprakelijk voor schade van welke aard ook, voor tijdens of na de proeverij.
Indien er fouten op deze website staan van wat voor aard ook , geef ze dan a.u.b. even door via de Contact-pagina
Terug naar overzicht

In een Duvelglas is onderaan een D gegraveerd.
Hoe komt het dat CO2-belletjes vanuit dat punt opborrelen?

Welke bierliefhebber heeft er al niet eens verwonderd gekeken naar de gasbelletjes die als kleine kraalkettinkjes door het bier naar boven slingeren tot aan de bierkraag. Ze lijken wel uit het glaswerk tevoorschijn te komen en elke reeks belletjes heeft zijn eigen mysterieuze startplek. In een Duvelglas ontstaan de meeste onder in het glas waar een D is gegraveerd. 'Hoe komt het dat de belletjes aangetrokken worden door de gravure', wil mijnheer De Paepe weten.

 'De gravure is een oneffenheid waarin lucht opgesloten raakt als je het bier inschenkt', legt hoogleraar in de stromingsleer Jerry Westerweel van de TU Delft uit. 'Gas uit het bier diffundeert naar dat belletje, omdat de hoeveelheid C02 in het bier hoger is dan in het belletje. Het belletje groeit daardoor, en het laat los van de wand wanneer het drijfvermogen de capillaire krachten, die in de gravure heersen, overwint. Maar er blijft altijd een kleine hoeveelheid gas in de kras in het glas over van waaruit nieuwe belletjes groeien.'

 Volgens de Delftse onderzoeker heeft het gas in bier altijd zulke groeikernen nodig om in bubbels aan het bier te kunnen ontsnappen. De druk op het bier mag dan wel opgeheven zijn als het dopje eraf is, dat betekent dus niet automatisch dat het gas direct kan gaan borrelen.

 Volgens de in champagne gespecialiseerde smaakonderzoeker Gerard Liger-Belair van de Universiteit van Reims, moet de concentratie CO2 in champagne minimaal tweehonderd maal verhoogd worden voordat er spontaan bubbeltjes ontstaan. Aangezien champagne gemiddeld ongeveer drie maal zoveel koolzuurgas bevat als bier, geldt voor bier dat de concentratie zo'n zeshonderd maal verhoogd zou moeten worden.

 In de praktijk borrelt bier echter altijd, ook als het glas puntgaaf is. Dat komt doordat er altijd wel wat minuscule holle cellulose vezeltjes aan het glas kleven; die zijn erin gevallen of ze zijn afkomstig van een droogdoek. In die vezeltjes blijft ook altijd wat lucht zitten.

 De eigenschappen van de gasbelletjes hebben invloed op de smaak van de drank. Dit geldt behalve voor bier ook voor champagne. Niet alleen de tinteling is van belang; volgens Liger-Belair binden veel moleculen met een smaakje aan het membraan van de gasbel, zoals alcoholen, aldehyden en thiolen. Er zijn daarom behoorlijk wat onderzoekers die gespecialiseerd zijn in de gasbelletjes in deze dranken. Zij willen onder meer weten wat de variatie is in frequentie tussen belletjesreeksen met verschillende startpunten en hoe groot de belletjes worden.

 Dergelijk onderzoek heeft ertoe geleid dat ook in sommige champagneglazen piepkleine krasjes zijn aangebracht om het bruisen te bevorderen.

 De eigenschappen van de belletjes hangen voornamelijk af van de grootte van de groeikernen en van de concentratie CO2 in de drank. In de regel geldt dat hoe hoger de concentratie CO2 en hoe groter de ingesloten luchtbelletjes in de oneffenheden en vezeltjes, hoe harder de belletjes groeien en hoe sneller ze afbreken.

 Doordat de belletjes elkaar in een vast ritme opvolgen en even hard groeien en naar boven toe versnellen, kun je een stilstaande reeks kraaltjes zien als je het bier of champagne belicht met een stroboscoop, mits je dat apparaat hebt ingesteld op de frequentie waarmee de belletjes in een bepaalde reeks elkaar opvolgen.

 Met de stroboscoop kunnen wetenschappers onderzoeken welke factoren nog meer een kleine rol spelen bij het bruisgedrag, zoals de dichtheid van de drank, de viscositeit, temperatuur en het aantal eiwitten. Maar dat is voer voor echte connaisseurs en minder geschikt voor borrelpraatjes.

 Vragen over de wetenschappelijke achtergrond van alledaagse fenomenen kunt u sturen naar wetenschap@standaard.be of naar De Standaard, Wetenschapsredactie, Gossetlaan 28, 1702 Groot-Bijgaarden, onder vermelding van voornaam, naam en adres. Niet geselecteerde vragen krijgen geen persoonlijk antwoord.

 Tomas van Dijk
Bron : De Standaard (Wetenschap)

Indien er fouten op deze website staan van wat voor aard ook , geef ze dan a.u.b. even door via de Contact-pagina

Terug naar overzicht